Hoe milieuvriendelijk is een elektrische bestelauto?

27 juli 2023 • Laatste update: 125 dagen, 3 uur geleden
Zero-E

Partner with

Steeds meer bedrijven investeren in een elektrische bestelauto. Het is de toekomstbestendige keuze, die praktisch meestal al niet meer onderdoet voor een brandstofauto. Maar, hoe milieuvriendelijk is die elektrische versie van de bestelauto?

TNO verwacht dat er in 2025 zo’n 100.000 elektrische bestelauto’s in Nederland rijden. Vijf jaar later in 2030 zullen dat er naar verwachting al 200.000 zijn. Dat is goed nieuws, omdat bestelauto’s met een elektrische aandrijving veel milieuvriendelijker zijn dan brandstofmodellen.

Tot 70% minder CO2-uitstoot

Elektrische bestelauto’s hebben een tot 70% lagere CO2-uitstoot dan bestelauto’s op traditionele brandstoffen. Dat blijkt uit onderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Om die waarden te halen is het belangrijk om groene stroom te gebruiken om de accu van een batterij-bestelbus op te laden. MilieuCentraal rekent met een besparing tot 60% van de totale uitstoot.

Bij gebruik van grijze stroom gaat het om 30% minder CO2-uitstoot en bij plug-in hybride modellen blijft er een daling van 15 tot 25% over. Die reductie haal je al als ‘slechts’ 30% van de kilometers volledig elektrisch is.

Responsible mining en mensenrechten

Uitdagingen zijn er aan de andere kant ook. Vooral het winnen, verhandelen en verwerken van de grondstoffen voor accu’s in elektrische bestelauto’s is milieubelastend. Nederland zet zich in voor responsible mining en draagt actief bij aan zowel vrouwenrechten als mensenrechten in het algemeen, net als aan betere arbeidsomstandigheden tijdens deze processen. Met name climate smart mining facilities krijgen steeds meer aandacht.

Voordelen voor luchtkwaliteit, geluid en klimaat

De elektrische bestelauto biedt milieutechnisch een aantal belangrijke voordelen. Elektrische voertuigen zetten energie sowieso efficiënter om in beweging dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dat betekent dat er minder energie nodig is voor dezelfde verplaatsing.

Daarnaast biedt het milieutechnisch voordelen voor:

  • Luchtkwaliteit

    De elektrische bestelauto stoot tijdens het rijden geen stikstof en fijnstof motoremissies uit. Dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Elektrische voertuigen beperken bovendien de fijnstof-emissies door slijtage,

    volgens TNO

    met wel 25%.

  • Geluid Elektrische bestelauto’s maken geen motorgeluid. Dat levert vooral geluidsvoordelen op bij lage snelheden, als het geluid van de banden nog niet overheerst.

  • Klimaat | Het voorkomen van CO2 uitstoot is de belangrijkste bijdrage aan het klimaat en milieu van een elektrische bestelauto. Zelfs inclusief de productie en de winning van grondstoffen is het een duurzamer alternatief (Well-to-Wheel).

Milieuvriendelijke elektrische bestelauto met goede actieradius

Al die milieu- en andere voordelen van de elektrische bestelauto gaan bovendien samen met goede praktische bruikbaarheid. Dankzij de grote actieradius van steeds meer modellen kunnen bedrijven daarmee goed uit de voeten. Gemiddeld rijden bestelbussen dagelijks niet meer dan 100 tot 200 kilometer. Die actieradius halen de meeste modellen makkelijk, terwijl ze dus veel CO2-uitstoot besparen en andere voordelen opleveren.


Deel dit artikel

Meer advies?

Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Ook interessant

tco

Total Cost of Ownership: hoe zat het ook alweer?

Lees meer

van 1

Welke bedrijfswagen is goedkoper en meer milieuvriendelijk?

Lees meer

opladen 3

Elektrische bestelwagen opladen: slechts 12,50 euro voor een ‘volle tank’

Lees meer

Copyright © 2023 Electrifleet | Privacyverklaring | Voorwaarden voor dienstverlening | Cookie statement | Ontwikkeld door Sparklab, het innovatielab van