Hoe streeft DHL naar een duurzaam wagenpark?

07 augustus 2023 • Laatste update: 114 dagen, 7 uur geleden

Een duurzaam wagenpark: hoe krijg je dat voor elkaar? Organisaties zoals DHL streven daar al jaren naar. Dat is interessant, omdat het goed laat zien wat ervoor nodig is. En omdat het goed laat zien hoe je ermee start, wat je onderweg leert als je eraan werkt en hoe het misschien nog slimmer kan.

Bij Electrifleet helpen we je graag jouw wagenpark te verduurzamen. Dat doen we door de juiste partners bij elkaar te brengen én door te inspireren. Dus ben je benieuwd wat DHL doet voor een duurzaam wagenpark? En hoe groene bedrijfslocaties en het slimme bezorgnetwerk daarin een rol spelen? Wij zochten het voor je uit.

Groen onderweg: duurzaam wagenpark

DHL is groen onderweg. Dat is het bedrijf al jaren, waardoor het inmiddels trots kan wijzen op de grootste elektrische vloot van Nederland. Tegelijkertijd is dat voor het bedrijf geen reden om achterover te leunen. Zelf zegt DHL daarover: ‘Ons doel: eind 2023 de laatste kilometers aan de Nederlandse consument fossielvrij bezorgen. Om dat te bereiken, investeren we volop in ons wagenpark. Zo rijden onze bezorgauto’s, fietsen en zelfgeproduceerde DHL StreetScooters allemaal op stroom.’ Daarnaast gebruikt het bedrijf hydrotreated vegetatie oil (HVO). Dat is een biologisch afbreekbare brandstof, als alternatief voor traditionele olie. Op die manier voorkomt de pakketbezorger zoveel mogelijk schadelijke uitstoot.

Extra: groene locaties en slim bezorgnetwerk

Tegelijkertijd is dat niet alles. Een duurzaam wagenpark vraagt om meer dan dat, om onderaan de streep zonder CO2-uitstoot te opereren. Daarom investeert DHL bovendien in groene bedrijfslocaties en in een slim bezorgnetwerk met CityHubs.

Groene bedrijfslocaties zonder CO2-uitstoot

Nieuwe locaties die het bedrijf opent zijn standaard gasvrij. De benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Laadpalen bieden die stroom aan de voertuigen aan, zodat die ’s morgens klaarstaan om pakketten te bezorgen bij consumenten en bedrijven.

Op de locaties gaat duurzaamheid bovendien om meer dan alleen hernieuwbare energie. De auto’s rijden zoveel mogelijk op stroom, maar met bijvoorbeeld LED-verlichting en zelfs insectenhotels is er aandacht voor meer dat te maken heeft met duurzaamheid.

Slim bezorgnetwerk met CityHubs

Meer concreet voor het duurzame wagenpark gebruikt DHL CityHubs. Dat betekent dat er hubs liggen aan de rand van stedelijke gebieden. Vanuit daar kunnen kleinere voertuigen het fijnmazige netwerk in de steden bedienen, dus zonder schadelijke uitstoot van grote voertuigen. Voor de CityHubs werkt het bedrijf natuurlijk samen met een aantal partners. Door ook hen te stimuleren om te verduurzamen ontstaat er een breder duurzaam wagenpark en duurzaam netwerk. Dat voorkomt schadelijke uitstoot in de stad, terwijl het aantal vervoersbewegingen kan toenemen.

Zelf aan de slag: voor een duurzaam wagenpark

Wil je net als DHL jouw wagenpark verduurzamen, maar weet je niet precies waar te beginnen?
Dat begrijpen we. We helpen zzp’ers, het MKB en grotere organisaties om hun wagenpark duurzamer in te richten. Daarbij merken we dat er vaak veel vragen leven, vooral over de betaalbaarheid en benodigde investeringen.

Bereken bij ons of jij al klaar bent voor een duurzaam wagenpark. Of ontdek welke eerste stappen je nu kunt zetten, bijvoorbeeld met subsidies die er beschikbaar zijn. Wij helpen je graag.


Deel dit artikel

Meer advies?

Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Ook interessant

Nissan e-EV200

Wat is de batterijlevensduur van een elektrische bestelwagen?

Lees meer

Header man telefoon

Hoe kan ik medewerkers en klanten betrekken bij duurzame mobiliteit?

Lees meer

TCO Tool Banner Top Image

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische bestelauto?

Lees meer

Copyright © 2023 Electrifleet | Privacyverklaring | Voorwaarden voor dienstverlening | Cookie statement | Ontwikkeld door Sparklab, het innovatielab van