Hoe zit het met bijtelling, subsidies en belasting voordelen?

08 juni 2022 • Laatste update: 14 dagen, 4 uur geleden

Elektrisch rijden en de kosten: hoe zit het met bijtelling, subsidies en belastingvoordelen?

Elektrische (bedrijfs)auto’s zijn vooral duurder dan brandstofauto’s, toch? Het klopt dat de aanschafprijs vaak hoger is. Tegelijkertijd is het een investering in lagere verbruikskosten. Op termijn verdient een investering in een elektrische bestelwagen of personenauto bijna altijd terug.

We zetten de belangrijkste kosten en voordelen voor je op een rij. Belangrijke thema’s zijn namelijk de eventuele bijtelling, beschikbare subsidies en belastingvoordelen waarvan je kunt profiteren.

Bijtelling, subsidies en belastingvoordelen

De overheid stimuleert elektrisch rijden, zowel voor bedrijven als particulieren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je minder bijtelling betaalt, profiteert van subsidies en profiteert van belastingvoordeel. We zetten het voor je op een rij.

Bijtelling over een elektrische auto

Je betaalt bijtelling voor een zakelijke auto die je ook privé rijdt. Sinds 1 januari 2022 betaal je 16% bijtelling over een elektrische auto, tot een drempelwaarde van 30.000 euro. Boven dat bedrag betaal je het reguliere tarief van 22%. De bijtelling betaal je tijdens de aangifte inkomstenbelasting, omdat je het bedrag aan bijtelling optelt bij jouw belastbare inkomen.

Rijd je de elektrische (bestel)auto alleen zakelijk? Of rijd je minder dan 500 persoonlijke kilometers per jaar? Dan betaal je helemaal geen bijtelling.

Subsidie voor een elektrische bestelbus

Er is een Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) beschikbaar voor elektrische (bedrijfs)voertuigen. Je krijgt tot maximaal €5.000 subsidie per voertuig. De subsidie bedraagt 10 procent van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10 procent van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Kleine bedrijven krijgen zelfs 12 procent subsidie.

Belastingvoordeel voor een elektrische bestelbus

Bedrijven profiteren daarnaast van fiscaal voordeel dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag tot 45% van de investering in een elektrische bestelbus aftrekken van de belastbare winst.

Door deze kosten af te trekken van de belastbare winst, pakt de investering voordeliger uit.

Let op: de MIA is sinds 2022 niet meer beschikbaar voor de aanschaf van zakelijke elektrische personenauto’s.

Zowel bedrijven als particulieren profiteren van de vrijstelling van bpm en motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s. Dit levert voordeel op bij de aanschaf (bpm) en tijdens het gebruik (motorrijtuigenbelasting).

Total Cost of Ownership: onderaan de streep goedkoper

Met de berekening op onze website berekende je al de Total Cost of Ownership van (een) elektrische (bestel)auto(’s). Of je kunt dit nog doen. Waarschijnlijk ligt de Total Cost of Ownership ook in jouw situatie al lager dan die van een brandstofauto. Dit komt door de bovenstaande financiële voordelen, maar ook door de lagere kosten voor onderhoud en energie.

Is dat nog niet het geval of ligt het dicht bij elkaar? Dan helpen we je graag goedkoper elektrisch te rijden. Wij kunnen vaak direct zien waardoor je eventueel hogere kosten maakt, en gaan samen met jou op zoek naar een alternatief.

Meer weten over kosten en voordelen?

Wij staan altijd voor je klaar en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Plan een afspraak in


Deel dit artikel

Meer advies?

Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Ook interessant

tco

Total Cost of Ownership: hoe zat het ook alweer?

Lees meer

van 1

Welke bedrijfswagen is goedkoper en meer milieuvriendelijk?

Lees meer

mythes

Ontkracht! 3 hardnekkige mythes over elektrisch rijden

Lees meer

Copyright © 2023 Electrifleet | Privacyverklaring | Voorwaarden voor dienstverlening | Cookie statement | Ontwikkeld door Sparklab, het innovatielab van