Hoeveel CO2-uitstoot kan duurzaam vervoer voorkomen?

12 mei 2023 • Laatste update: 115 dagen, 3 uur geleden

Mobiliteit moet in 2050 helemaal emissieloos. Dat is de ambitieuze doelstelling van het Nederlandse Klimaatakkoord. Op kortere termijn denken steeds meer bedrijven alvast na over duurzaam vervoer. Maar, wat levert het eigenlijk aan besparing op als je alternatieven kiest? Wij zochten uit wat het oplevert als je een zuinige of een elektrische bedrijfs- of bestelauto kiest.

Zuinige bedrijfs- of bestelauto: 20% besparing

Helemaal emissieloos is het doel in 2050, maar zo ver ben je misschien nog niet. Dan helpt het natuurlijk wel als je een zuiniger model kiest voor een bestelbus of een bedrijfsauto.

Milieu Centraal berekende dat een auto met energielabel A minstens 20% minder brandstof verbruikt dan een gemiddelde auto van hetzelfde formaat. Een auto met energielabel B is 10 tot 20% zuiniger.

Let op: houd er rekening mee dat het gaat om fabriekswaarden, in ideale omstandigheden. In de praktijk is de besparing vaak minder groot. Onze specialisten helpen je graag een precieze berekening, ook om de besparing op brandstof mee te nemen in jouw kostenplaatje.

Elektrisch rijden: tot 60% besparing

De CO2-uitstoot van een elektrische auto ligt over de hele levensduur zo’n 60% lager dan die van een vergelijkbare auto op fossiele brandstoffen. Dat is een aanzienlijke besparing, waarmee we met alle bedrijven in Nederland een enorm verschil maken. Een elektrische middenklasse-auto stoot tijdens de levensduur zo’n 18.000 kilo CO2 uit. Voor een brandstofauto gaat het om zo’n 50.000 kilo CO2.

Die enorme besparing maakt het zelfs bij het gebruik van grijze stroom een goed idee om over te stappen op elektrisch. En wek je de benodigde elektriciteit groen op, bijvoorbeeld met zonnepanelen voor jouw bedrijf? Dan loopt de besparing verder op, dus doe je een maximaal duurzame bijdrage. Dankzij duurzaam vervoer maak je een bewuste keuze als bedrijf.

Minder gemotoriseerde kilometers

En wil je verder inzetten op duurzaam vervoer binnen jouw bedrijf? Motiveer medewerkers dan om minder vaak voor gemotoriseerd vervoer te kiezen. Dat lukt niet als je met een bestelbus voor materialen naar de klant moet. Maar, moeten medewerkers allemaal met de auto naar kantoor komen?

Stimuleer medewerkers om de fiets te nemen als dat kan. Gebruik bijvoorbeeld een fiets van de zaak, de bruto/nettovergoeding, een kilometervergoeding of een renteloze lening. Het zijn een paar voorbeelden van mogelijkheden voor ondernemers om andere vervoersmiddelen te stimuleren.

Duurzaam vervoer voor jouw bedrijf

Denk je na over duurzaam vervoer voor jouw bedrijf? Onze specialisten weten wat het oplevert om elektrisch te rijden, bijvoorbeeld met een bestelbus of een andere bedrijfsauto. Stel ons je vragen of bereken zelf wat elektrisch rijden jou kost.


Deel dit artikel

Meer advies?

Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Ook interessant

Advies

Wat zijn de voordelen van duurzaam investeren?

Lees meer

Besparing op jouw vloot per jaar

Subsidie en bijtelling voor elektrische bedrijfswagens 2024

Lees meer

Elektrisch laden

Duurzaam transport: waarom zou ik elektrische voertuigen gebruiken?

Lees meer

Copyright © 2023 Electrifleet | Privacyverklaring | Voorwaarden voor dienstverlening | Cookie statement | Ontwikkeld door Sparklab, het innovatielab van