Total Cost of Ownership: hoe zat het ook alweer?

26 november 2021 • Laatste update: 16 dagen, 4 uur geleden

Het totaalplaatje aan kosten voor een zakelijke (bestel)auto: dat bereken je met de Total Cost of Ownership. Het gaat om de aanschaf van het voertuig (en de laadpaal als je elektrisch rijdt), de verbruikskosten, verzekering en onderhoud, min de subsidies en belastingvoordelen. Wij zetten voor je op een rij welke invloed de onderdelen van de berekening hebben op het totaalplaatje.

Eenmalige kosten en baten

●      Aanschaf voertuigen De prijs die je betaalt om het (elektrische) bedrijfsvoertuig aan te schaffen. Bij Electrifleet rekenen we met de cataloguswaarde, inclusief eventuele opties, maar exclusief btw. Tip: denk je aan elektrificeren, maar lijkt dat nog niet voordeliger voor jou? Kies eventueel een kleinere bestelwagen met voldoende laadvolume.

●      Aanschaf laadinfrastructuur Je laadt een elektrische auto op aan een laadpaal. Deze kun je thuis bij werknemers of op het bedrijfsterrein laten installeren. Een eigen laadpaal is op de lange termijn voordeliger dan opladen bij commerciële laadpalen. Let op: voor de laadpaal die je niet op eigen grond plaatst heb je een vergunning nodig.

●      Gebruikerstraining Een gebruikerstraining voor elektrische voertuigen (EV’s) kóst geld, maar vormt een investering. Bestuurders rijden zuiniger, soepeler en bovendien veiliger. Zo verlaag je met een eenmalige uitgave de kosten op lange termijn, en verhoog je de restwaarde van je auto.

●      (Fiscale) voordelen Er is een Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) beschikbaar voor elektrische (bedrijfs)voertuigen. Je krijgt tot maximaal €5.000 subsidie per voertuig. Daarnaast profiteer je van fiscaal voordeel dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag tot 36% van de investering aftrekken van de belastbare winst.

Vaste kosten

Lease

●      Financial lease Je leent geld om de auto te financieren en betaalt daarvoor een maandelijks bedrag (aflossing en rente). De auto heb je in volle eigendom, dus je hebt recht op eventuele subsidies en belastingvoordeel. Na afloop van het leasecontract houd je de auto in bezit en houd je de restwaarde over.

●      Operational lease Je huurt de auto van de leasemaatschappij voor een bedrag inclusief de kosten voor onderhoud, verzekeringen en eventuele wegenbelasting. Na de overeenkomst gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. Subsidies zitten (mogelijk) al in de (lease)prijs verwerkt, daar heb je niet apart recht op.

Gebruikskosten

●      Autoverzekering Gebruikelijk is een volledig casco-autoverzekering, omdat zakelijke klanten met nieuwe voertuigen hier het vaakst voor kiezen. Een minder uitgebreide dekking verlaagt de kosten, maar houd er rekening mee dat je dan zelf meer risico loopt.

●      Onderhoud Elektrische (bedrijfs)voertuigen hebben relatief weinig bewegende onderdelen. Het onderhoud bestaat uit servicebeurten en bijvoorbeeld nieuwe banden. Een bewuste rijstijl (bijvoorbeeld dankzij de gebruikerstraining) verlaagt slijtage. De onderhoudskosten voor niet-elektrische bedrijfsvoertuigen liggen vaak hoger.

●      Belasting personenauto’s en motorrijwielen Je betaalt voor elektrische auto’s geen motorrijtuigenbelasting en belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Dat geldt voor zowel personenauto’s als bestelwagens. Voor dieselauto’s betaal je deze belastingen wel.

Variabele kosten

●      Kosten laden of brandstof Elektrische bedrijfsvoertuigen rijden op elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Bij Electrifleet houden we rekening met hoeveel kilometer je ongeveer op de snelweg of in de binnenstad aflegt, en rekenen met de kosten die je gemiddeld betaalt per kWh aan stroom. Dit zetten we in de berekening af tegen de kosten per kilometer voor diesel.

Ben je benieuwd hoe zo’n berekening voor elektrisch versus diesel voor jouw bedrijf uitpakt? Maak online in een paar stappen jouw complete berekening.


Deel dit artikel

Wil jij weten hoe jij de totale kosten omlaag kunt brengen?

Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ook interessant

fleet 2

Elektrische bestelwagen financieren: lease of eigen middelen?

Lees meer

tesla

Hoe zit het met bijtelling, subsidies en belasting voordelen?

Lees meer

opladen 3

Elektrische bestelwagen opladen: slechts 12,50 euro voor een ‘volle tank’

Lees meer

Copyright © 2023 Electrifleet | Privacyverklaring | Voorwaarden voor dienstverlening | Cookie statement | Ontwikkeld door Sparklab, het innovatielab van