Wat is de batterijlevensduur van een elektrische bestelwagen?

12 mei 2023 • Laatste update: 35 dagen, 6 uur geleden

De batterijlevensduur van een elektrische bestelwagen is lang. En dat is maar goed ook, omdat je natuurlijk wilt investeren in een bestelwagen die lang mee kan. De accu speelt daarbij een belangrijke rol, omdat de capaciteit bepaalt hoe groot het rijbereik is. Veel merken geven jarenlange garanties op de accu’s en ook experts zijn het erover eens dat de accu makkelijk 10 tot 20 jaar mee moet kunnen. We zochten uit hoe het precies zit.

Nog 90% capaciteit na 250.000 kilometer

Er rijden steeds meer elektrische auto’s en ook de elektrische bestelwagen deed succesvol z’n intrede. Toch is de data van accu’s en hun levensduur nog schaars, omdat ze relatief lang meegaan.

Experts houden rekening met zo’n 1 tot 2% afname van de batterijcapaciteit per jaar. Dat betekent dat een accu na 10 jaar nog 85% van de originele capaciteit overheeft. Bij een rijbereik van 300 kilometer is er dan nog 255 kilometer over. De gemiddelde ondernemer rijdt dagelijks (veel) minder dan 255 kilometer, dus het is dan nog goed mogelijk om de bus te gebruiken zonder tussendoor bij te laden.

Het eerste grootschalige onderzoek naar de batterijlevensduur van elektrische auto’s werd gedaan bij Tesla-rijders. Na 250.000 kilometer is er gemiddeld nog 90% van de originele capaciteit over. Bij een rijbereik van 300 kilometer zou dat na die enorme afstand dus zelfs nog 270 kilometer zijn.

Batterijpakket met 10 tot 20 jaar levensduur

Analisten en experts zijn het erover eens dat de batterijen van elektrische (bestel)wagens lang meegaan. De meest recente schattingen gaan uit van zo’n 10 tot 20 jaar. Dat betekent dat een elektrische bestelwagen tijdens de economische levensduur van zo’n 4 tot 5 jaar meer dan voldoende accucapaciteit heeft om er professioneel mee te rijden.

Als de levensduur van een accu eindigt betekent dat overigens niet dat er 0% capaciteit over is. De meeste fabrikanten en automerken hanteren een State of Health-waarde van 70% om het eind van de levensduur aan te duiden. Dat betekent dat er nog 70% van de originele accucapaciteit over is.

De verschillende automerken geven veelal jarenlange garanties op de kwaliteit en levensduur van de accu. Als de capaciteit binnen die periode onder de 70% komt is dat een garantiekwestie. De garantie geldt vaak voor 7 of zelfs 8 jaar, dus langer dan de gemiddelde economische levensduur van de bestelauto.

Zelf de levensduur verlengen

Om de batterijlevensduur van een elektrische bestelwagen te verlengen kun je ook zelf een paar dingen doen:

  • Rijd rustig en comfortabel, zonder te hard optrekken

    Accu’s werken het best in rustige omstandigheden, zonder extremen.

  • Parkeer niet in de brandende zon of vrieskou

    Accu’s behouden hun capaciteit het best bij gematigde weersomstandigheden

  • Voorkom een volledig lege accu

    Volledig ontladen leidt bij moderne accu’s tot capaciteitsverlies

Lees altijd de instructies bij de elektrische bestelwagen, specifiek voor de accu. Vaak staan hierin handige tips om de levensduur te verlengen. Sommige accu’s houden hun capaciteit langer vast als ze niet te koud worden opgeladen. Andere accu’s blijven beter van kwaliteit en capaciteit als ze niet te lang aan de lader blijven hangen terwijl ze alweer vol zijn. Dat verschilt per merk en model en type accu. Vraag eventueel de dealer of verkoper naar meer tips om de batterijlevensduur verder te verlengen.

Elektrische bestelwagen met sterke batterij

Elektrische bestelwagens hebben ijzersterke batterijen. Het gaat om lithium-ion accu’s, als opvolger van de lithium-batterij. De batterijen gebruiken een stabiele lithium-verbinding, dus zijn geschikt om honderden keren op te laden en hun capaciteit vast te houden. Je rijdt daarom met een elektrische bestelwagen met een accu die steeds hetzelfde min of meer rijbereik biedt, en dat jarenlang.

Wil je meer weten? Vraag onze experts hoe je jouw bedrijf met elektrisch rijden kunt verduurzamen.


Deel dit artikel

Meer advies?

Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Ook interessant

Advies

Wij helpen deze ondernemers uit te stralen wat ze hun klanten verkopen: een groene toekomst

Lees meer

BlogTileImage2

Wat is het bereik van een elektrische bestelbus?

Lees meer

Wallbox Pulsar Plus 4

De toekomst van bijtelling voor elektrische auto's na 5 jaar: wat je moet weten

Lees meer

Copyright © 2023 Electrifleet | Privacyverklaring | Voorwaarden voor dienstverlening | Cookie statement | Ontwikkeld door Sparklab, het innovatielab van